donderdag 25 oktober 2012

En de allochtone kindjes?

Meer en meer hoor je naast het dialect,een tussentaal of  Standaardnederlands ook vreemde talen. Men ziet steeds meer allochtone kinderen op de speelplaats. Dit is een verrijking op cultureel en sociaal vlak. Maar velen onder hen spreken niet eens behoorlijk hun moedertaal. Ze hanteren een mengeling van hun moedertaal met Engels en Nederlands. Dat maakt mij eigenlijk een beetje triest. Ze hebben hun land verloren maar ook hun taal...zo voel ik dat aan.
Misschien zou het goed zijn om die kindjes eerst hun moedertaal aan te leren. Eens ze dit onder de knie hebben, kunnen ze vlotter een nieuwe taal aanleren volgens mij. Dit is natuurlijk bijna niet haalbaar.Waar en wanneer moet dit dan gebeuren? Intussen lopen die kindjes veel achterstand op qua taal. Het valt me ook op dat de communicatie tussen de leerkracht en de allochtone ouders niet echt vlot verloopt. De ouders spreken veelal geen Nederlands en geven geen blijk van interesse in de schoolprestaties van de kinderen.Of lijkt dit alleen maar zo?
een pagina uit de schoolagenda van het eerste leerjaar.
In elk geval probeert de school waar mijn kinderen les volgen de allochtone ouders zoveel mogelijk te betrekken bij het schoolgebeuren. In de schoolagenda wordt er met symbolen gewerkt om informatie te verschaffen aan de ouders.

woensdag 24 oktober 2012

Standaardtaal en dialect

Wanneer ik aan de schoolpoort mijn kindjes opwacht,valt het me op dat ouders onder elkaar dialect (West-Vlaams) praten terwijl ze hun kinderen in de standaardtaal aanspreken of op zijn minst toch een poging doen.
Ikzelf trouwens probeer ook altijd mijn kinderen aan te spreken in de standaardtaal. De conversaties met mijn man,collega's,vrienden gebeuren in mijn dialect.Vreemd eigenlijk hoe ik, maar ook de andere ouders de spreektaal aanpassen. Blijkbaar hebben we een voorkeur om onze kinderen op te voeden in de standaardtaal zoals dat ook op school gebeurt.
Wanneer ik dan naar kinderen kijk in de leeftijdsklasse van 8 tot 12 jaar en ouder, merk ik dat ze onder mekaar dialect praten en tegen volwassenen gaan ze dan Standaardnederlands praten. www.zonderondertitels.be
Ze leren het dialect eigenlijk vrij snel aan zonder toedoen van de ouders. Hoe jonger ze zijn, hoe vlotter dit werkt.Als volwassene een dialect aanleren is andere koek!

dinsdag 23 oktober 2012

Wie kent FLONFLON?

Reeds in de derde kleuterklas wordt er kennisgemaakt met het schattige schaapje Flonflon uit Parijs. Flonflon zingt liedjes,vertelt over haar leuke activiteiten en avonturen...in het Frans.
Zo wordt er al spelenderwijze kennisgemaakt met de Franse taal.
In de lagere school wordt die activiteit verdergezet.De woordenschat breidt zich steeds meer uit maar het blijft op een ludieke manier gebeuren.
Flonflon,le mouton de Paris.
Op die manier ondervinden de kinderen plezier in 'een taal aanleren' wat heel tof is. Hun zelfvertrouwen wordt ook opgekrikt als ze ondervinden dat het aardig lukt om in een andere taal te spreken! Mijn zoontje van zes is in ieder geval een hevige fan van Flonflon. Maar hoe zit het met onze moedertaal? Spreken de kindjes zonder nadenken de standaardtaal of dialect? Spreken ze misschien een soort van tussentaal? Meer daarover in een volgend item....

maandag 22 oktober 2012

Gedichtendag

Op 31 januari 2013 vindt de 14de Gedichtendag plaats. Een hele week lang zijn er activiteiten rond poëzie. Het thema dit jaar is 'Muziek'.
In de aanloop naar die week zijn er ook lessuggesties voor het basisonderwijs met als thema 'Muziek'.
Deze lessuggesties zijn volledig gratis.
Door poëzie in de lessen te lassen,komen de kinderen eens op een andere manier in contact met taal.
Met een thema als muziek,is het misschien eenvoudiger om de leerlingen enthousiast te maken voor gedichten...
Ik vind het in ieder geval een mooie en interessante inspiratiebron. De poëzieweek gaat door in heel Vlaanderen en Nederland.
www.villakakelbont.be

zondag 21 oktober 2012

Nodig eens een auteur uit in je klas!

Zou het niet leuk zijn voor de kinderen en ook voor jezelf om een 'bekend' auteur uit te nodigen in je klas? Ik denk daarbij aan Marc de Bel die zelf jarenlang les gaf in de lagere school. Marc de Bel hield ervan om op het einde van de week een verhaaltje te vertellen aan zijn leerlingen.
Zo was er op een bepaald moment een verhaal dat eigenlijk nooit uitverteld werd. De volgende vrijdag kwam er een vervolg op. Dit verhaal ( 'HET EI VAN OOM TROTTER') werd een écht boek dat zelfs bekroond is geworden.
Marc de Bel staat nog geregeld voor de klas. Hij komt vertellen over zijn boeken, zijn personages, zijn leven....Het kostenplaatje om een 'Marc de Bel' naar je klas te laten komen, bedraagt maar minstens 250 euro. Daarbij komt er nog een kilometervergoeding : 0,30 euro per kilometer. Dat is niet niks!
Er zijn natuurlijk nog veel interessante auteurs die waarschijnlijk een pak minder geld vragen om de klas te komen bezoeken.

www.abimo-uitgeverij.com

zaterdag 20 oktober 2012

Benjamin Lacombe

Hallo iedereen!
Veel leesplezier met mijn blog....

Onlangs kwam ik op de site van Benjamin Lacombe terecht. Ik voelde me onmiddellijk aangetrokken tot deze fascinerende schrijver en illustrator!
Benjamin Lacombe is geboren in Parijs in 1982. Op zijn negentiende, na zijn artistieke opleiding, had  hij al een stripverhaal op zijn naam staan. Later is hij aan het werk gegaan als illustrator en schrijver van kinderboeken. Hij gaat de wereld rond met zijn tentoonstellingen, zijn illustraties die wat surrealistisch overkomen.
De Vlaams uitgeverij 'Abimo' heeft al zijn boeken vertaald. Ik vind ze stuk voor stuk subliem, maar eentje heeft toch écht mijn aandacht getrokken, namelijk 'Melodie van Ijzer en Staal'. Dit is een muzikaal sprookje waar liefde,verliefdheid, muziek (flamenco) aan bod komt.Wat me vooral aanspreekt in dit verhaal is de manier waarop Alexander met een open geest het onbekende tegemoet gaat. Hij wordt verliefd op een zigeunermeisje en schrikt niet terug voor die onbekende wereld. Het verhaal toont ons ook dat iedereen een gave in zich draagt. Dat sterkt het zelfvertrouwen. De kleine Alexander ontdekt dat hij een groot muzikaal talent heeft. Ik vind dit een uitstekende gedachte om over te brengen bij de kinderen.
zelfportret van Benjamin Lacombe


Benjamin Lacombe